Lundvej 8
7400 Herning
joachim@kastbergs.dk
+45 2980 5400
CVR: 34224161
Blog
Et godt måltid begynder med gode råvarer, og den slags bliver bestemt ikke taget for givet på Café Stranden ved den jyske vestkyst
Café Stranden ved Henne Strand i Vestjylland, ligger med en perfekt beliggenhed i første klitrække med en storslået udsigt til Vesterhavet. Her driver Jeppe Hjulstad Caféen, som han har overtaget efter Hans Beck Thomsen lod sig pensionere i 2019.
Jeppe Hjulstad er kokkeuddannet fra Hjerting Badehotel og tjener uddannet fra Henne Kirkeby Kro og har været på Café Stranden siden 2010, i de første 10 år sammen med Hans Beck Thomsen og siden 2019 som selvstændig restauratør.
Restauranten ligger selvsagt i et ferieområde, som tiltrækker både turister og faste gæster. Da gæsterne kommer hele dagen, har man udviklet et lidt anderledes bestillings koncept, hvor man som gæst bestiller og betaler ved kassen i baren, hvorefter maden bliver serveret. Café Strandens køkken er inspireret af det franske brasserie og er således afslappet og simpelt, bygget på gode råvarer.
Ukompliceret Brasserie
Jeppe er vild med det enkle, ukomplicerede og uformelle, det kommer til udtryk af Café Strandens fortolkning af et brasserie. I denne fortolkning mødes både restaurantens elementer, som stemning, service, råvarer og ikke mindst veltilberedte måltider. Flere ting gøres lidt anderledes i restauranten for at hylde den afslappede stil. Eksempelvis kan man ikke foretage bordreservationer og man bestiller og betaler sin mad i baren.
Café Strandens spiserum er domineret af panoramaudsigten med det evigt foranderlige Vesterhav som kulisse, således også et dejligt lysindfald, som står i kontrast til de mørke møbler. Foruden den storslåede udsigt, bemærkes at rummet er udsmykket med kunst af nøgne mennesker som motiv. Dette har været genstand for debat og har bl.a. været skrevet om i Amerikanske medier, selv mener man, at det bidrager til den afslappede stemning i et ferieområde.
Brasserie stilen er gennemgående i køkkenet, hvor man gerne laver fransk inspireret mad, lavet med højkvalitetsråvarer, som helst skal være lokale. Lige fra friskfanget fisk fra Hvide Sande, til grøntsager produceret i omkringliggende landsbyer og ikke mindst gourmet is fra Kastbergs, som bruges i lækre inspirerende desserter. Desserter man kan finde på menukortet kunne være noget i denne stil:
3 gange mousse med jordbær sorbet
Hos Café Stranden har man klare holdninger til råvarerne, man anvender i køkkenet. De skal være fremstillet ordentligt, og må gerne have lokal oprindelse. Herfor er vores samarbejde med Kastbergs Gourmet Is et perfekt match.
Det er unikt at Kastbergs som producent laver mange af deres produkter med lokale råvarer, det kan være deres fantastiske jordbær sorbet, som er lavet af danske jordbær fra Samsø, hvilket også gør sig gældende med deres rabarber sorbet. “Det er præcist, sådan vi gerne vil have vores leverandører arbejder, hvor kvaliteten er i top og nærværet i højsædet siger Jeppe Hjulstad og forsætter, at vi ikke kan forestille os at samarbejde med andre.”
I tillæg til vores fælles holdning til råvarer, håndtering og bæredygtighed, nyder begge parter godt af en åben og konstruktiv dialog, som kommer til udtryk, når Kastbergs eksperimenterer med nye opskrifter, er Jeppe altid flink til at give sin holdning til kende, såvel som at Kastbergs kan foretage special produktioner til Café Stranden. Senest lavede Kastbergs vanilje yoghurt til Café Stranden, som anvendte den til en dessert i efteråret 2022.
Personale udfordringer
Som mange andre restauranter er en af de største udfordringer at skaffe kvalificeret personale, navnligt kokke og tjenere. Dette problem bliver kun større, når man man ligger i en ferieby i Vestjylland som Henne Strand. Herfor har Café Stranden flere instrumenter i værktøjskassen for at sikre personale, så restauranten kan drifte.
Først og fremmest prioriterer man, at skabe et godt arbejdsmiljø hvor alle respekteres og fællesskabet er i højsædet. Hovedparten af virksomhedens ca 40 ansatte er deltidsmedarbejdere og er lokale, som kommer igen og igen år efter år. Flere studerer i Aarhus, prioriterer at arbejde gennem sommeren og nyde atmosfæren og fællesskabet.
Hertil arbejder man med sin menu, som naturligvis er dynamisk, men også tilpasset antallet af kokke der er tilgængelige.
Det er velkendt at kokke ofte skifter job, for at søge inspiration og for at dygtiggøre sig. Jeppe Hjulstad er taknemmelig for, at have arbejdet med dygtige fagpersoner, som har været rundhåndet med at dele ud af deres tilgang til råvarer, kogekunst og flere andre væsentlige kundskaber, som man bør besidde som restauratør.
En vigtig egenskab er at reducerer madspild, ikke kun fordi det er en god forretning men også fordi, at man har respekt for råvareren, og man ikke vil smide gode varer ud. Til dette formål hænger der på væggen hos Café Stranden en kridttavle højt og centralt. På denne tavle noteres dagens ret og gerne flere af dem. Disse retter består i høj grad af resterende råvarer fra de foregående dage, og man bruger derfor disse råvarer i forsøget på at reducere sit madspild mest muligt.. Jeppe har lært af sine læremestre, at have respekt for råvaren og at penge ligger i hjørnerne.
Mange af Café Strandens gæster kender udmærket godt tavlen og bestiller ofte fra den for at få noget ekstraordinært. Kokken får lavet noget lækkert, køkkenet får brugt sine rester og gæsterne er glade.
Med madspild for øje siger Kastbergs tak til Café Stranden for at ville dele deres historie med os.