Lundvej 8
7400 Herning
joachim@kastbergs.dk
+45 2980 5400
CVR: 34224161

Kastbergs gourmet is, sorbet og softice kan bestilles hos Dagrofa Food Service, AB Catering, BC Catering, Hørkram Foodservice og Dagrofa S-Engros.


Blog

Filodej i desserter

Lær her mere om brugen af filodej i desserter, hvordan man laver filodej, samt få tips og tricks fra konditoren

Filodej er et element i bagningens verden, kendt for sin papirtynde konsistens og gyldne, sprøde resultat. Det er ikke nogen hemmelighed, at filodej kan løfte smagsoplevelsen i mange desserter til nye højder. Men hvad gør filodej særligt godt til netop desserter, hvordan skaber du din egen filodej fra bunden, og hvilke tips og tricks kan hjælpe dig med at lave den perfekte filodejstærte?

Hvorfor bruge filodej i desserter?

Filodejens yndefulde og flerlagrede struktur er ideel til at skabe teksturkontrast i desserter. Når den bages, bliver filodejen utrolig sprød og tilføjer en dejlig knasende textur, som er en vidunderlig kontrast til blød, cremet fyld eller friske frugter. Den er også meget let, hvilket gør den til en god base for en dessert og er derfor ikke tung og mættende. Og så er dens delikate smag neutral nok til at lade andre ingredienser skinne igennem.  Kombinationen af disse faktorer gør filodej til en perfekt partner for alt fra chokolade og nødder til frugt og cremede elementer.

Det Grundlæggende ved at Lave Filodej

At lave filodej fra bunden er en kunst, der kræver lidt tålmodighed og finesse, men resultatet er ubetaleligt.  Det allerførste skridt er at sørge for, at din arbejdsplads er ren og tør. Filodejen skal være meget tynd, og enhver fugt kan få den til at klistre sammen eller blive deformeret.

Nu er det tid til at udarbejde dejen. Du vil bruge mel, vand og et fedtstof som olie eller smør. Når du har blandet dejen, skal den æltes indtil det bliver en glat masse. Derefter skal den rulles tyndt ud og foldes flere gange for at skabe de mange lag. Det er vigtigt at være forsigtig og ikke rive i dejen, da dette kan ødelægge dens delikate struktur. Efter flere folderullinger, er filodejen klar til brug i din dessert.

Ingredienser:

  • 2 dl vand
  • 400g hvedemel
  • 1 stort æg
  • En knivspids salt
  • Lidt olie eller smør til pensling

Sådan laver du filodej:

  1. Start med at samle hvedemel og salt i en skål og lav en fordybning i midten.
  2. Slå ægget ud i fordybningen og tilføj halvdelen af vandet.
  3. Bland ingredienserne sammen og ælt dejen. Tilsæt resten af vandet lidt ad gangen, indtil dejen er glat og elastisk.
  4. Del dejen op i små kugler og lad dem hvile under et fugtigt håndklæde i ca. 30 minutter.
  5. På en velmelet overflade skal hver kugle udrulles så tyndt som muligt – næsten gennemsigtig.

Form til Tærter

Når din filodej er klar, er det tid til at forme den til en tærte:

  1. Smør et tærtefad med olie eller smør, og læg en lag filodej over fadet.
  2. Pensl dejen med olie eller smeltet smør, og gentag med flere lag, indtil du har den ønskede tykkelse.
  3. Trim overskydende dej langs kanten af fadet, og du er nu klar til at tilføje dit yndlingsfyld og bage din tærte.

Tips og Tricks fra konditoren

  • Vær forsigtig ikke at overarbejde dejen, da det kan gøre den svær at håndtere.
  • Filodejen tørrer hurtigt ud, så dæk altid dejen til eller pensl med olie, når den ikke er i brug.
  • Bag ved høj varme for at sikre, at dejen bliver sprød og gylden.
  • Eksperimentér med forskellige fyld såsom søde frugter eller en klassisk nødde- og honningblanding for at finde din personlige favorit.
  • I vores udgave af en filodejstærte vil vi gerne lave en helt lille skål, så vi får en flot lille dessert. Skær da dejen ud i tilpassede størrelser og placer over din lille tærteform. Brug da en tærteform nummer to, mage til den første, til at presse dejen ned i den første form, og lad filodejen bage i pres mellem disse to forme, for at sikre at vi får den rigtige form.

Filodej er et alsidigt element i køkkenet, der kan tilføje elegance og crunch til enhver dessert. Med disse tips kan du trygt udforske filodejens potentiale og skabe vidunderlige desserter, som vil imponere dine gæster.

Eksempel på dessert med filodej

Som traditionen tro, skal du selvfølgelig have et håndgribeligt eksempel på, hvordan du kan bruge filodej i dine desserter, og der har vi et glimrende eksempel på vores hjemmeside.

Filodejstærte med pocherede æbler og saltet karamel is

Der er allerede teaset lidt for desserten i vores tips og tricks, da vi som nævnt har en dessert bestående af en fin lille filodejstærte med forskellige elementer i. Tærten består således af 5 lag filodej, vaniljecreme, æble/pære kompot, pocherede æble tern samt Kastbergs Saltet karamel is. Med dette har vi både nogle smagsmæssige og nogle konsistens mæssige kontraster, hvor filodejen bidrager med et knasende element, der står i kontrast til både frugt og creme.