Lundvej 8
7400 Herning
joachim@kastbergs.dk
+45 2980 5400
CVR: 34224161

Kastbergs gourmet is, sorbet og softice kan bestilles hos Dagrofa Food Service, AB Catering, BC Catering, Hørkram Foodservice og Dagrofa S-Engros.


Blog

Et dansk ismejeri

I dette post kan du læse mere om hvad et ismejeri er samt om Kastbergs Gourmet-Is

Hvad er et ismejeri

Ismejeri er en levnedsmiddelvirksomhed, som forarbejder mælk og fløde til isprodukter. Virksomhedstypen blev populær i efterkrigstiden, hvor is-produktionen flyttede ind på mejerierne. For med udbredelsen af centrifugerne på mejerierne, blev det muligt at fremstille “færdigblandet” mælk, dvs mælk og fløde, der var centrifugeret ved høj hastighed, hvorved fedt fra fløden jævnt fordelt i mælken.

Den færdigblandede mælk kunne herefter blandes med andre ingredienser for omrøring i ismaskiner og kunne hermed produceres til is.

Kastbergs er et dansk ismejeri

Kastbergs Gourmet Is er et dansk ismejeri, som producerer mere end 40 smagsvarianter af flødeis fra ismejeriets adresse i Herning. Metodens grundprincipper er tilsvarende den tidlige isproduktion, dvs at Kastbergs ismejeri i Herning modtager færdigblandet mælk fra Them Andelsmejeri, som opvarmes og tilsættes andre ingredienser for at blive til “ismix”. Denne ismix nedkøles og opbevares i køletanken, inden det skal forarbejdes i ismaskinerne.

Når ismixen opbevares i køletankene er den nedkølet til mellem 0,5 og 4 grader. På Kastbergs ismejeri anvendes der udelukkende ismaskiner er typen batch ismaskiner, som skal påfyldes med ismix forud for hvert batch. Den flydende ismix, rammer en -30 grader kold cylinderformet beholder, og fryser omgående til is, hvorefter maskinens ris “masserer” den hårde masse til blødt is. Riset fortsætter indtil isen har den rette konsistens ved ca -8 grader.

Indfrysning på ismejeriet

Den efterfølgende proces, kaldet indfrysningen, er ualmindelig vigtig, for i denne proces sænkes temperaturen hurtigt, hvorved risikoen for iskrystaller minimeres. Hos Kastbergs anvendes effektive blæst-frysere eller blast freezers. Disse indfrysningsskabe producerer ekstrem kulde og høj ventilation, som er garant for en hurtig og effektiv indfrysning. 

Kastbergs råder over et antal stikvogne som løbende fyldes og siden roteres fra blast freezers til fryserum, for at den nu færdige is kan ompakkes og siden distribueres.

Der findes også andre teknologier, som anvendes til indfrysning, disse anvendes i højere grad på ismejerier, der har en stor industriel produktion, hvor hastighed og ensartethed er afgørende. Disse har en betydelig større kapacitet end blastfreezerne, som anvendes på Kastbergs ismejeri.

Håndlavet dansk kvalitet

På datidens ismejerier anvendte man i høj grad håndkraft og havde meget få muligheder for tekniske hjælpemidler og automatisering. Hos Kastbergs er produktionen fortsat ret manuel, det betyder at batch maskinerne tømmes med håndkraft, og flere omkringliggende processer er ligeledes helt eller delvis manuelle, som eksempelvis at håndrøre marmelade, chokolade og karamel sauce ud i isen.

Er du interesseret i at læse mere om Kastbergs kan du eksempelvis læse mere om vores råvarer eller historie.