Lundvej 8
7400 Herning
joachim@kastbergs.dk
+45 2980 5400
CVR: 34224161

Kastbergs gourmet is, sorbet og softice kan bestilles hos Dagrofa Food Service, AB Catering, BC Catering, Hørkram Foodservice og Dagrofa S-Engros.


Blog

Populære italienske desserter med is

I dette indlæg får du en dybdegående historie om 11 italienske desserter, hvor du blandt andet kan lære mere om disse desserters oprindelse samt hvorfor netop disse desserter er SÅ populære i Italien og resten af verden.

Italien er kendt for sin lækre mad og gode vine, men det er også hjemsted for nogle af verdens mest berømte desserter. Disse desserter har vundet hjerter verden over med deres unikke smag, historie og ingredienser. Italiensk mad handler om simpelhed og smag. Der er en ret til enhver lejlighed og ethvert humør, og det samme kan man sige om desserterne. Fra den berømte tiramisu til de mere ukendte, men vidunderlige, er Italienske desserter en kilde til inspiration for kokke verden over. Deres historie går tilbage til det gamle Rom, hvor rige ingredienser og søde sager var forbeholdt de rige. Men med tiden er disse desserter blevet en del af italiensk kultur og er nu tilgængelige for alle. I dette indlæg vil vi udforske historien bag 11 italienske desserter, der har vundet hjerter og maver. Så sæt dig ned, slå dig tilbage og lad Kastbergs nysgerrighed på desserter tage dig gennem det italienske dessertkøkken.

Hvorfor elsker vi italienske desserter?

For det første er ingredienserne, der anvendes i italienske desserter, generelt af høj kvalitet. Fra de søde saftige tomater i de varme retter, til de friske bær brugt i desserter, bruger italienske kokke kun de bedste ingredienser. Mange italienske desserter er også kendte for deres enkelhed, men alligevel komplekse smag. Et godt eksempel på dette er Tiramisu, som består af blot nogle få ingredienser, men smager formidabelt.

En anden grund til populariteten af italienske desserter er, at de er kendt for deres smagfuldhed. Italienerne er kendt for at opretholde en perfekt balance mellem sødt og surt i deres desserter. Tager man for eksempel den populære italienske dessert Panna Cotta, der består af fløde, sukker og vanilje, så er det dens bløde og silkeagtige struktur, der gør den så spændende, sammen med den syrlige hindbærsauce, der serveres med det.

Ligesom deres mad er italiensk kultur kendetegnet ved deling og samvær, og det afspejles også i deres desserter. Italienerne nyder deres desserter ved fælles bord med familie og venner. Desserter som Cannoli, der er fyldt med ricotta, chokolade og citron, eller Zeppole, der er små bolde af friturestegt dej serveret med en blød creme, er perfekte til deling og nydelse i et godt selskab.

Italienske desserter er også kendt for deres alsidighed. De fås i forskellige størrelser og former, fra klassisk Gelato i en isvaffel til de søde, snaskede sfogliatelles fra Napoli. Italienske desserter er tilgængelige over hele verden og kan nydes som en hurtig snack eller en lækker dessert efter middagen.

Endelig er en anden faktor, der bidrager til populariteten af italienske desserter, deres historie. De fleste italienske desserter har en historisk betydning eller en fascinerende baggrundshistorie og er en del af den rige historie og kultur, der er Italien. En af de mest kendte italienske desserter, Zuccotto, blev oprettet i Firenze i det 16. århundrede som en hyldest til den berømte kuppel i byen. Historien i mange af desserter kan du læse mere om i næste afsnit.

Kendte og klassiske italienske desserter

Panna Cotta

Historien om panna cotta starter i Piemonte, en region i Italien. Det siges, at den stammer fra en anden dessert kaldet Latte Cotte, som laves ved at koge mælk. I midten af det 19. århundrede, da gelatine blev et almindeligt køkkenprodukt, begyndte nogle kokke at erstatte mælk med fløde for at opnå en rigere og mere stabil konsistens. Men det tog tid inden panna cotta blev populær i det Italienske dessertkøkken. Den blev først en kulinarisk legende i Italien i 1960’erne, takket være den berømte kok Franca Fissolo.

Franca Fissolo var en pioner inden for italiensk madkunst og en af grundlæggerne af Slow Food-bevægelsen. Hun valgte panna cotta som en af ​​sine signaturretter og begyndte gradvist at servere den i sin restaurant. Fissolo’s panna cotta blev kendt, og i dag anses hendes restaurant for at være “templet” for panna cotta.

Tiramisu

Tiramisu, der betyder “løft mig op” eller “giv mig et kram”, er en, der stammer fra regionen Veneto i det nordøstlige Italien. Mens det er uvist præcis, hvornår og hvorfor denne dessert blev opfundet, er der flere teorier om dens oprindelse. Nogle mener, at en tidlig version af Tiramisu blev serveret i Lombardiet-regionen i det 17. århundrede som en slags “pick-me-up” til soldater i kamp. Andre hævder, at Tiramisu blev opfundet i Venezia i det 18. århundrede som en dessert for adelige.

Den mest almindelige teori om Tiramisu’s oprindelse fortæller, at denne dessert blev opfundet i 1960’erne i Treviso, en lille by i Veneto-regionen, af konditoriet Le Beccherie. Legenden siger, at ejeren af Le Beccherie, Ada Campeol, opfandt denne dessert til sin restaurant ved at bruge eksisterende ingredienser, der var til rådighed – savoiardi kager, en stærkt brygget espresso, en blanding af æggeblommer, sukker og mascarpone ost. Hun blandede disse ingredienser sammen og lavede en dessert, der var så lækker, at den blev en øjeblikkelig succes.

I vores udgave af en Tiramisu, har vi prøvet at lave en moderne udgave, hvor hver enkelt del af desserten er brudt ned til det enkelte element, og hvor kaffe smagen, kommer fra en lidt anden siden, end i originalen.

Cannoli

Cannolis oprindelse kan spores tilbage til det 9. århundrede i Arabien, hvor der blev lavet en dessert, kaldet “Qanawat.” Denne dessert blev kendt som en sød, sprød skorpe fyldt med en blød ostemasse og tørrede frugter. Da araberne herskede Sicilien, påvirkede deres kulinariske traditioner siciliansk køkken. Cannoli menes at være inspireret af den arabiske dessert i Qanawat, da de deler lignende ingredienser som skorpen og fyldningen med ostemassen.

I løbet af middelalderen blev Cannoli en populær dessert på Sicilien i Italien. Disse skønne rør blev oprindeligt brugt til at fejre Carnevale, en fest for at fejre sidste dag i fasten. Cannoli blev fyldt med en blanding af søde ingredienser, der var typisk for de fattigste grupper af befolkningen, især nødder og gedeost. Men omkring 1800-tallet blev Cannoli en delikatesse, hvor fyldet ofte blev lavet af sød ricotta, stift pisket fløde eller chokolade.

Affogato

Historien om desserten Affogato går tilbage til Italien i det 16. århundrede, hvor kaffe først blev introduceret. Det var først i det 20. århundrede, at kaffen blev tilgængelig for alle og blev en vigtig del af den italienske kultur. Den oprindelige Affogato blev serveret som en enkel kop varm espresso med en kugle is, men det udviklede sig senere til den nuværende dessert drik. Det er en meget populær dessert i Italien og serveres typisk efter et måltid eller som en særlig behandling på varme sommerdage.

Affogato-historien er dog ikke begrænset til Italien. Det er blevet en populær dessertdrik i mange lande over hele verden. Desuden er der nu mange forskellige variationer af Affogato. For eksempel kan du bruge forskellige former for is eller tilsætte alkohol for at give den en mere voksen smag. En anden variation er at bruge et anderledes kaffebrygningssystem for at give drikken en unik smag.

Limoncello gelato

Limoncello er en italiensk likør, som stammer fra Amalfikysten i Campania-regionen. Likøren er lavet af citronskal, sukker, vand og alkohol. Limoncellos søde og syrlige smag er populær både i og udenfor Italien. Limoncello gelato bliver lavet af limoncello likør og desserten kombinerer to af Italiens mest kendte og elskede produkter; citroner og gelato. For at lave en god limoncello gelato er det vigtigt at have friske, saftige citroner – helst fra Amalfikysten, og en god limoncello likør.

Den første gang, at limoncello likør blev brugt i gelato i stor stil var i 1950’erne. Det var på den tid et nyt og spændende produkt, som hurtigt blev populært. Der var noget helt særligt ved den syrlige smag og den bløde konsistens af gelatoen, som gik perfekt i spænd med limoncellos sødme og smag. Limoncello gelato blev hurtigt en favorit blandt både italienere og turister.

Crostata

Crostata er en italiensk dessert lavet med en bund af mørdej eller pasta frolla, fyldt med frugtkompot eller nutella. Dette er en klassisk dessert fra det Italienske køkken og findes i variationer over hele landet. Crostata’s historie begynder i det femtende århundrede og kommer fra Lombardiet regionen i Italien. Området var kendt for sin frugtproduktion, og de lokale kokke begyndte at eksperimentere med forskellige måder at bruge frugterne på. Denne søde tærte blev hurtigt en favorit i Italien, fordi den er nem at lave og kan fyldes med forskellige frugter.

Crostata var oprindeligt en dessert, der var forbeholdt velhavende italienske familier da ingredienserne dengang var dyre og svære at opdrive for almindelige mennesker. Men i løbet af det 18-århundrede blev ingredienser mere tilgængelige, og Crostata spredte sig på tværs af Italien og blev en folkekær dessert i hele landet. Crostata er også blevet ret populær i moderne cuisine. Visse kokke har eksperimenteret med at lave ‘salte’ varianter. Ved at bruge fyld som brøndkarse, squash eller forskellige oste, bliver det forvandlet til en lækker forret eller en let frokostret.

Torta Caprese

Lad os tage en tur tilbage til 1920’ernes Capri i Italien. Her var der et hotel med navnet ”Capri Palace”, og i køkkenet arbejdede der en ung lærling med navnet Carmine Di Fiore. En dag skulle han bage en mandelkage til nogle vigtige gæster på hotellet, men glemte at tilsætte mel i dejen. Da kagen alligevel smagte fantastisk, blev det til en opskrift og serveret på hotellet som ”Torta Caprese” eller Capri kage.

I dag er Torta Caprese en del af det italienske køkken og findes i forskellige varianter. Der laves stadig mange forskellige fortolkninger af kagen, men ingredienserne er altid de samme: mandler, smør, chokolade, sukker og æg. Kagen er kendt for sin bløde midte og sprøde ydre og er ofte serveret med stavet chokolade, flødeskum eller is. 

Italiensk marengs

I den italienske kogekunst er marengs blevet brugt til at skabe en række forskellige søde og salte retter i århundreder. Men marengsens historie går faktisk endnu længere tilbage, helt tilbage til de gamle romere, som fremstillede en sød delikatesse, der kaldes ‘dulcia domestica’. Denne delikatesse var lavet af honning og æggehvider og var meget populær blandt romerne. Det var dog først i det 16. århundrede, at man i Italien begyndte at bruge sukker i stedet for honning for at fremstille marengs.

I dag er der to hovedtyper af marengs: den schweiziske og den italienske marengs. Den schweiziske marengs er lavet ved at piske æggehvider og sukker sammen i en skål, der er placeret over en gryde med varmt vand. Den italienske marengs er derimod lavet ved at piske varmt sukker sirup ind i piskede æggehvider. Denne teknik gør marengsen ekstra luftig og cremet. Begge typer er almindelige i dagens køkkener og bruges i en række forskellige desserter, såsom pavlova, macarons, og mazariner.

Zabaglione

Den første registrerede opskrift på desserten Zabaglione stammer helt tilbage fra det 16. århundrede i Lombardiet, Italien. Dengang kendte man desserten som Sambayon og anvendte den primært i ceremonielle anledninger såsom bryllupper. Det var i høj grad adelen, der nød desserten, da det var en ret så kostbar delikatesse at få fingrene i. Zabaglione har været en delikatesse i Italien lige siden.

I dag er Zabaglione meget udbredt i Italien og betragtes som en klassiker. Mens Marsala-vin er den mest traditionelle smagsvariant af desserten, kan andre vine også anvendes. Nogle restauranter i Italien tilføjer til og med chokolade, kaffe eller frugt til ønsket smag. Men i bund og grund spiller Marsala-vinen en vigtig rolle i Zabaglione, da den giver desserten den karakteristiske nøddeagtige smag.

Opskriften på Zabaglione er i sin kerne enkel – den består af tre ingredienser: æggeblommer, sukker og Marsala-vin. Æggene piskes indtil luftige og sukkeret tilsættes, hvorefter blandingen lægges i en varm skål over vandbad. Herefter piskes blandingen indtil den er let og luftig. Det er vigtigt at sørge for, at skålen ikke kommer i kontakt med det kogende vand i vandbadet, da det kan få desserten til at skille.

Semifreddo

Den første Semifreddo blev skabt af Gastone Lenòtre i 1968, og den blev hurtigt en enorm succes. Både i Italien og i resten af verden blev Semifreddo en populær dessert. Semifreddo går tilbage til middelalderen, hvor det var en teknik til at holde fødevarer friske – især i sommermånederne, hvor det var svært at opbevare mad. Semifreddo var således en måde at opbevare dessert på uden at skulle bekymre sig om den hurtigtfaldende varmetilstand.

Semifreddo er lavet af en blanding af æggeblommer, sukker og flødeskum, som er tilsat forskellige smagsgivere – som for eksempel kakao, frugt eller nødder. Denne blanding røres sammen og fryses i cirka fire timer, indtil den er halvfrossen. Den er derefter klar til servering og kan være dekoreret med frisk frugt, chokolade eller nødder.

Torta del Nonna

Torta del Nonna er en lækker, klassisk italiensk dessert, der stammer fra Toscana-regionen i det centrale Italien. Der findes mange varianter af Torta del Nonna, men den grundlæggende opskrift består af en bund af “pasta frolla”, som er en sød tærtebund, fyldt med en blød flødeskum og æggeblomme. Tærten er derefter drysset med flormelis og pyntet med pinjekerner på toppen.

Historisk set er Torta del Nonna en relativt ny dessert, og dens oprindelse kan spores tilbage til Toscana-regionen i Italien i starten af det 20. århundrede. Navnet “Nonna” eller “bedstemor” referer ofte til en elsket “nonna” i barndommen, som har lavet denne lækre tærte i generationer. Det menes, at opskriften på Torta del Nonna blev opfundet af et lokalt konditori i Lucca i Toscana-regionen i starten af det 20. århundrede.

 

Nu har vi set på 11 af de mest berømte italienske desserter og deres fængslende historier. Disse desserter vil tage dig på en kulinarisk rejse til Italien, uanset hvor du er i verden. De er enkle, men lækre og vil give dig en smag af Italiens rige kultur og traditioner med fokus på smag, enkelthed og gode lokale råvarer. Så næste gang du er i Italien eller på en italiensk restaurant, skal du ikke tøve med at prøve en af ​​disse klassiske desserter. Bon appetit!

Du kan også se flere lækre desserter med is her.