Lundvej 8
7400 Herning
joachim@kastbergs.dk
+45 2980 5400
CVR: 34224161
Blog
Læs her mere om vores hjemmelavede saltet karamel sauce, hvilke is den indgår i samt lidt om den saltede karamels historie.
Hos Kastbergs er det velkendt, nærmest et dogme, at vi gerne går en omvej for både at kunne finde og siden anvende de rigtige ingredienser i vores is. Kræver dette, at vi skal udvikle vores egne råvarer, vil dette ikke være en barriere, tværtimod. Der findes eksempler på, at Kastbergs har udviklet sine egne råvarer, værd at fremhæve er naturligvis vores hjemmelavede saltet karamel sauce, der er også udviklet en unik chokolade i samarbejde med Or Noir, og frugtholdige marmelader med Give Konfekture.
Af denne grund har vi udviklet vores egen hjemmelavede saltet karamel sauce, som vi anvender i flere is. Denne søde og salte smag, som først blev kendt i 1977, da den franske konditor Henri Le Roux fra Quiberon udviklede smagen, ved at tilsætte hans hjemegns kendte saltede smør i karamel massen. Siden har saltkaramel taget dessert verdenen med storm.
Den salte karamel bølge blev populær i 1990’erne, da den franske kok Pierre Hermé udviklede en macaron med saltet karamel. Macaron som i forvejen var populære blev nu endnu mere populære. Siden da er kombinationen, sød og salt blevet en populær dessert trend, der balancerer to stærke smagsprofiler for at skabe noget lækkert og tilfredsstillende. Denne kombination anvendes nu i Kastbergs’ signatur is Kastbergs Saltet Karamel og Kastbergs Banana Split.
På billedet nedenunder anvender vi netop den hjemmelavede saltet karamel sauce, hvor den nænsomt røres ud og fordeles i isen.
Der er ingen tvivl om, at karamelsauce er et fantastisk produkt at anvende i desserter og meget populært. Kastbergs Karamelsauce er udviklet af ismager Joachim Kastberg og består af kun fire ingredienser; fløde, sukker, glukose og salt. Dette giver en intens og ren smag af karamel, og samtidigt holder produktet rent og ærligt, fri for unødvendige ingredienser.
Fremstillingen af saltkaramelsauce kræver omhyggelig temperaturstyring under hele processen. Det er ikke nogen nem opgave, men Kastbergs har perfektioneret vores opskrift i samarbejde med vores underleverandør Give Konfekture, for at sikre, at hver eneste kugle is har den helt rigtige og ensartede smag.
Fra is til macarons har denne søde og salte kombination taget restaurant verdenen med storm. Men hvorfor er saltkaramel så populært?
Den enorme tiltrækningskraft af denne søde og salte kombination er enkel, da det at blande to smagsvarianter fordobler smagsoplevelsen. Desuden kan folk generelt lide sødt, fordi det giver glæde og komfort, mens salt er behageligt (i de rigtige blandingsforhold) på grund af dets smagsforbedrende egenskaber.
For kokke er det velkendt, at de er en god idé at kombinere forskellige smagsvarianter. Her er fem primære smagsoplevelser, som vores smagsløg er i stand til at opfange. Disse er sød, salt, sur, bitter og umami. Saltet karamel kombinerer to af disse, hvilket giver en effekt, som kaldes “flavor layering”. Salt virker også som en smagsforstærker.
Populariteten af saltet karamel fortsætter med at vokse, og der er ingen tegn på, at den snart vil aftage. Det er en alsidig smag, der kan bruges i mange forskellige slags desserter eller salte retter; fra is til macarons og meget mere! Og med sin unikke balance mellem søde og salte noter har saltkaramel noget for alles smag – uanset hvilken slags mad de foretrækker!
I ishuse er det også populært at vælge en kugle med karamelsauce, det kunne være førnævnte; Banana Split is, Saltet Karamelis eller vores Jordnød Karamel Chokolade is, som alle indeholder Kastbergs hjemmelavede Karamel Sauce, som nænsomt er fordelt i isen under fremstillingen.
Der er mange muligheder for at kombinere forskellige smage til den helt perfekte is. Ismager Joachim Kastberg er eksempelvis meget glad for en vaffelis med Kastbergs Vanilje og Kastbergs Saltet Karamel, den kombination er cremet, sød, salt og med knas fra den sprøde vaffel.
En anden populær kombination er med Kastbergs Saltet Karamel parret med Kastbergs Passionssorbet, hvor frugten og det syrlige fra passionen træder frem og giver en god balance ved at tilføre endnu et lag i “flavor layeringen”, så der nu er sødt, salt, surt og endeligt knas fra en smørbagt vaffel.
Der findes et utal af kombinationsmuligheder med hjemmelavet saltet karamel. Og man kan selvfølgelig også bruge den i lækre desserter. Det ses tydeligt i de næste eksempler: hvor bl.a. Molskroens Brasserie har lavet denne lækre ‘Fynboens Brunsviger med Salt Karamel Is‘ eller i denne hvor Café Stranden har lavet en lækker ‘Porcheret pære med Salt Karamel is‘.