Lundvej 8
7400 Herning
joachim@kastbergs.dk
+45 2980 5400
CVR: 34224161

Kastbergs gourmet is, sorbet og softice kan bestilles hos Dagrofa Food Service, AB Catering, BC Catering, Hørkram Foodservice og Dagrofa S-Engros.


Blog

Lette desserter med is

Vi vil her skrive lidt om desserter, der både er lette at lave, samt lette at spise, altså ikke alt for tunge.

I en verden, hvor madlavning møder kunst, og smag kolliderer med sanselighed, indtager desserter en særlig plads i vores gastronomiske rejser. Lette desserter – både dem, der er nemme at tilberede og dem, der er skånsomme mod maven og luftige i konsistensen, har en unik appel. 

Når vi snakker om “lette desserter”, kan det være en smule tvetydigt, hvad det betyder. For betyder det, at en dessert er let at tilberede, eller betyder det, at det er en lille let og frisk dessert, der ikke fylder for meget i maven efter et måltid mad? Vi vil komme ind på begge dele herunder

Let tilberedte desserter

For kokke på alle niveauer repræsenterer nemme desserter en kærkommen pause fra de mere komplekse og tidskrævende opgaver, der ofte findes i køkkenet. Disse desserter tilbyder en fantastisk måde at imponere gæster med minimale anstrengelser. Den simple tilgang til tilberedningen betyder også, at kokke har mulighed for at eksperimentere med ingredienser og teknikker uden frygt for større mislykkede forsøg. 

Hvorfor vi kan lide dem:

  • Effektivitet: I køkken miljøets hurtige tempo er tiden en værdifuld ressource. Desserter, som kræver få ingredienser og endnu færre trin i tilberedningsprocessen, bidrager til et mere strømlinet køkken.
  • Tilgængelighed: Nemme desserter kræver ofte standard køkken ingredienser, hvilket gør dem tilgængelige for kokke uanset sæson eller budget.
  • Kreativitet: De giver kokke friheden til at være kreative, hvilket ofte fører til unikke variationer og innovative nye desserter, da det er let, at gøre noget anderledes for at skille sig ud, med en simpel dessert. Det kan være at tilføje broken gel, anrette flot med en coulis, eller eventuelt pynte med en flot tuille

Let spiselige desserter

På den anden side af spektret finder vi desserter, der er karakteriseret ved deres lethed i  tekstur og fylde. Disse luftige, friske finesser er en fryd for smagsløgene, tilbyder en skønsom afslutning på måltidet, og efterlader os tit ønskende om mere. Lette og friske desserter er tit populære som sommerdesserter.  Der er intet bedre end en let og luftig dessert på en varm sommerdag!

Hvorfor vi kan lide dem:

  • Balance: Efter et tungt måltid kan en let dessert tilføje den perfekte afbalancering, der efterlader os med en følelse af tilfredshed.
  • Fordøjelighed: Efter et tungt måltid kan tanken om en tæt, rig dessert være mindre tillokkende. En lettere dessert giver en behagelig fuldendelse på måltidet og sidder ikke tungt i maven.
  • Subtilitet: Lette desserter fejrer ofte de mere subtile smage, som kan overskygges i kraftigere søde sager. Deres finesse tillader en mere nuanceret smagsoplevelse.
  • Nyskabende Teksturer: Kokke kan udnytte en række teknikker til at skabe interessante teksturer, som mousser, skum, geleer og knasende elementer, der introducerer en helt ny dimension til dessertoplevelsen.

Inspiration til lette desserter

Som vi plejer, vil vi gerne dele lidt ud af vores dessert kartotek, så du kan få lidt inspiration til din næste dessert i restauranten. 

 

Karamelliseret ananas med tonka bønne is

Denne dessert hører under begge førnævnte kategorier, da den både er let at lave men samtidig heller ikke for tung. Den består af en karamelliseret ananas, en tuille, lidt grønt og selvfølgelig tonka bønne is. Den er let at lave, bl.a. fordi du kan forberede det hele på forhånd og hurtigt sætte den sammen til en flot dessert. Desuden er de enkelte elementer ret lette at lave. 

Olivenolie hapser med olivenolie is

Denne går også ind under en dessert og potentielt en mellemret, der er både let at lave og let i konsistens. Det består af en lille skive foccacia brød eller lignende, serveret med en quenelle olivenolie is. Dernæst anrettet med en dråbe olivenolie på toppen samt citronskal og tørrede oliven rundt om og toppet med en fingerspids salt. 

Crepes med appelsin sorbet 

Hvem kan ikke hurtigt og nemt lave en omgang pandekager? Eller måske lave dem og holde dem varme. Så skal den bare toppes og fyldes med forskellige godter, der er simple at lave, som her eksempelvis abrikos puré, ristede nødder og appelsin sorbet. 

Citron meringuees med vaniljeis 

Med en smøragtig kageskorpe, der kan laves på forhånd, syrlige citronfyld samt luftige marengstopping er dette en dessert der er både hurtig at lave samt nem at spise efter et måltid. Den serveres selvfølgelig med en kugle vaniljeis, til at balancere det syrlige fra desserten. 

Creme brulee med æblesorbet

Med en creme brulee kan man relativt nemt forberede basen på forhånd, for dernæst at brænde toppen og evt. tilsætte syltede æbler og æble sorbet på toppen. På denne har du en let dessert, der ikke er for tung efter det primære måltid. En anden praktisk ting ved denne dessert er, at man relativt nemt kan tilpasse den til årstiden med eksempelvis jordbær om sommeren og jordbær sorbet.

Molskroens bananasplit

Selvom dette i nogle tilfælde godt kan være en af de desserter, der fylder lidt mere i maven, er den til gengæld nem at tilberede ude i køkkenet. For hvem kan ikke relativt hurtigt skrælle en banan, lave et par kugler is og pynte med chantilly sauce, chokolade sauce og sæsonens bær?

Pavlova

Pavlova er om noget indbegrebet af en dessert, der er luftig og let i konsistens, og så kan man endda snyde på forhånd og have den parat. Pavlovas sprøde marengs bund og luftige flødeskum tilsat årstidens sorbet samt frugter og bær er en dejlig afslutning på et godt måltid mad. 

Syltet melon med hyldeblomst sorbet

Denne dessert er indbegrebet af både at være let at lave samt at være en lille let dessert. Så er den ovenikøbet en rigtig frisk lille sommerdessert. Det er let på forhånd at få syltet en masse melon stykker i en likør efter ens egen præference og servere den med en quenelle af hyldeblomst sorbet på toppen og selvfølgelig pynte med lidt grønt skovsyre eller lignende. Ikke nok med at den er let, den er også en fryd for øjet.

Citronfromage med stikkelsbær sorbet

Denne dessert går også ind under begge kategorier, let at lave samt let i konsistens. Alt i denne dessert kan forberedes på forhånd, og så er den let at anrette, når tiden kommer til det. Den består bl.a. af en kugle citronfromage, citronmarmelade og stikkelsbær sorbet, læs gerne mere om desserten, samt den meget fornemme restaurant, der har lavet den.   

Æble mousse med æble sorbet

Denne dessert er igen relativt let at lave samt ikke for tung. En sat æblemousse glaseret i æblegele kan tilberedes på forhånd, så man ikke har det store arbejde ved at tilberede desserten når tiden er inde. 

Frisk pæredessert

Denne dessert er ikke tidsbesparende. Det er til gengæld en dejlig frisk dessert, der ikke ligger for tungt i maven. Den består bl.a af Vanilje sandkage, pocherede pære kugler, friske pæreskiver, vaniljeis samt flere andre ting, som du kan læse mere om i linket. 

 

At skabe en dessert, der balancerer kunsten at være nem at tilberede samtidig med at være en nydelse at spise, er en færdighed, der værdsættes højt i kulinariske kredse. Lette desserter tilbyder en unik mulighed for at udforske kreativiteten, lege med teksturer og smage, og ikke mindst, tilbyde en oplevelse, der føles både forkælende og opfriskende. Uanset om du nyder den subtile elegance af en luftig mousse eller glæden ved at sammensætte en enkel, men fortryllende dessert, er det klart, at kærligheden til disse desserter spænder vidt og bredt. I en verden, der ofte er kompliceret, bringer de simple glæder som disse en særlig form for tilfredsstillelse.