Lundvej 8
7400 Herning
joachim@kastbergs.dk
+45 2980 5400
CVR: 34224161

Kastbergs gourmet is, sorbet og softice kan bestilles hos Dagrofa Food Service, AB Catering, BC Catering, Hørkram Foodservice og Dagrofa S-Engros.


Blog

Top 16 amerikanske desserter og deres historie

Få her inspiration til dessertkortet med 16 populære amerikanske desserter og deres historie, måske du kunne finde en dessert, der er værd at prøve af

USA er kendt for sit mangfoldige udvalg af desserter. Fra den klassiske chocolate chip cookie til den ikoniske cheesecake er der helt sikkert en dessert, alle kan lide.

Hvad gør amerikanske desserter specielle?

Ligesom med ethvert andet køkken er desserterne i Amerika blevet formet af de forskellige immigranter, der er kommet til landet for at søge et bedre liv. Fra de tidlige dage af engelske og hollandske bosættere til den nyere tilstrømning af asiatiske og latinamerikanske immigranter har hver gruppe medbragt deres egne unikke kulinariske traditioner. Dette resulterer i en virkelig fed blanding af forskellige smage, ingredienser og retter.

Traditionelle amerikanske desserter er blevet påvirket af opskrifter og madlavningsteknikker fra de mange forskellige kulturer, hvilket gør amerikansk madlavning ekstremt interessant.

Det amerikanske køkken bliver tit set lidt ned på grund af deres til tider meget fede mad og insisteren på at friturestege rigtig mange ting. Men hvis man ser bort fra dette, har USA faktisk et meget mangfoldigt køkken, og det skal også have ros, når det er fortjent. Lige fra New York Style Cheesecake til den amerikansk fødte Key Lime Pie fra Florida, har USA mange forskelligartede lækkerier. I dette blogindlæg vil vi se nærmere på, ifølge Kastbergs, 16 af de bedste amerikanske desserter og deres historie.

Klassiske amerikanske desserter

Baked Alaska

Historien om den klassiske dessert Baked Alaska begynder langt fra Alaska og faktisk slet ikke med en bager. Det var den amerikanske fysiker og opfinder Sir Benjamin Thompson, hvis opdagelse senere ville føre til skabelsen af desserten. Mens Thompson boede i Europa omkring begyndelsen af det 19. århundrede, opdagede han, at piskede æggehvider i marengs gjorde den til en meget god isolator.

Opfindelsen af Baked Alaska kan dateres helt tilbage til slutningen af 1800-tallet, hvor den amerikanske kok Charles Ranhofer fra restaurant Delmonico’s tit bliver krediteret for opfindelsen. Desserten får ikke sit navn på grund af sit oprindelsessted, men nærmere fordi Baked Alaska ligner Alaskas sneklædte bjergkæder.

Desserten består af lag af svampekage, is, marengs og nogle gange marmelade. Disse lag bages derefter i ovnen i et par minutter, og marengsen brændes, hvilket giver en smuk gylden farve. Dette ville ikke være muligt uden de isolerende egenskaber fra de piskede æggehvider i marengsen, da isen i midten naturligvis ville lide skade.

Baked Alaska har udviklet sig over tid, og kokke har eksperimenteret med forskellige lag og smage. Kagelaget blev skiftet ud med brownies eller chokoladekage. Islaget begyndte også at ændre sig, og sorbet- og gelato-baser, der var lettere og mere frugtige, blev populære. Marengsen begyndte også at få nye smage, da kokke eksperimenterede med at tilføje kokosnødder, nødder eller krydderier som kanel.

Chocolate Chip Cookie

Chocolate chip cookie blev først skabt ved et uheld i 1930’erne af Ruth Graves Wakefield. Wakefield ejede Toll House Inn, en populær restaurant i Massachusetts. En dag lavede hun sine berømte Butter Drop Do-kager og løb tør for bagechokolade. I desperation erstattede hun med Nestles halvsøde chokoladechips og antog, at de ville smelte og skabe en dejlig chokoladekage. Chokoladechipsene holdt dog deres form og resulterede i skabelsen af Chocolate Chip Cookies, som vi kender dem i dag.

Kort efter offentliggjorde Wakefield sin nu berømte opskrift i en lokal avis, og resten er historie! Cookie Ice Cream sandwich er en nyere opfindelse, men den er hurtigt blevet lige så populær som sin forgænger. Denne lækre godbid består af to cookies med et lag is imellem. Det er den perfekte måde at nyde både småkager og is på samme tid! Den første registrerede opskrift på en Cookies Ice Cream sandwich udkom på tryk i 1981, men det er sandsynligt, at denne godbid blev nydt længe før det. Når alt kommer til alt, hvem ville ikke elske at kombinere to af deres yndlings snacks i én perfekt pakke?

Cheesecake

I 1872 skabte William Lawrence, en amerikansk mejerist fra Chester, NY, ved et uheld flødeost, mens han forsøgte at lave fransk Neufchâtel-ost. Lawrences nye opfindelse blev hurtigt et hit hos lokale kunder, og i 1880 solgte han sin flødeost landsdækkende under mærkenavnet “Philadelphia” (efter den by, hvor den først blev solgt). Det varede ikke længe, før bagere begyndte at bruge denne nye form for ost i deres cheesecakes, og fødte det, vi nu kender som “New York style” cheesecake. I dag er Philadelphia flødeost stadig et af de mest populære mærker, der bruges i bagning.

Brownies

Brownies, som vi kender dem i dag, blev opfundet i 1897 af Bertha Palmer, en fremtrædende Chicagoaner, der ejede det berømte Palmer House-hotel. Ifølge legenden bad Mrs. Palmer sin konditor om at skabe en dessert, der ville være nem at transportere og ikke kræve gafler eller tallerkener – noget, som kunne nydes af gæster på hendes nye World’s Fair Hotel. Resultatet blev Palmer House Brownie, en lille, chokoladekage-lignende firkant, der hurtigt blev et hit blandt hotellets gæster.

Brownies‘ popularitet spredte sig ud over Palmer House, og kokke begyndte at skabe deres egne versioner af denne velsmagende godbid. Snart blev der serveret brownies på Ivy League colleges, Ladies’ Home Journal offentliggjorde en opskrift på dem, og de blev endda en fast bestanddel af Girl Scout-kagesalget. I begyndelsen af det 20. århundrede var brownies blevet en fast forankret del af den amerikanske kultur.

Apple Pie

Den første registrerede Apple Pie opskrift i Amerika blev offentliggjort i 1776 af Amelia Simmons i hendes kogebog “American Cookery.” Hendes opskrift krævede æbler, sukker, smør, kanel og citronskal. Dette er den første registrerede opskrift, hvor man bruger æbler som hovedingrediens i en tærte.

Med tiden har ingredienserne i en Apple Pie ændret sig. For eksempel var det engang almindelig praksis at tilsætte salt til dejen. Dette gøres dog ikke længere, fordi det kan gøre skorpen sej. I dag kræver de fleste opskrifter, at der skal tilsættes fedtstof eller smør til dejen. Dette giver skorpen en mere flaget tekstur. I dag serveres den ofte med en kugle vaniljeis.

Pecan Pie

Pecan Pie er endnu en klassisk amerikansk dessert med rødder i Syden. Denne lækre godbid menes at have sin oprindelse hos franske bosættere i Louisiana i det 18. århundrede. Pecan Pie blev hurtigt en populær ret ved kirkelige fester og samlinger på grund af dens simple ingredienser og lækre smag!

Den første registrerede opskrift på Pecan Pie var i en kogebog udgivet i 1886 af Miss Martha Holloway. Hendes opskrift blev lavet med friske pekannødder, sukker, melasse, smør og æg. Denne opskrift ligner meget de opskrifter, der bruges i dag, og den blev hurtigt en populær ret, der blev serveret ved ferier og familiesammenkomster.

Pumpkin Pie

Pumpkin Pie er en efterårsfavorit, der kan spores tilbage til pilgrimmene, der slog sig ned i Plymouth, Massachusetts i 1620. På det tidspunkt blev græskar primært brugt som fødekilde, da de var rige på vitaminer og mineraler. Det var først meget senere, at græskar begyndte at blive brugt i tærter og andre desserter!

Den første omtale af en græskarbaseret tærte i Amerika kommer fra en bog kaldet “The Pilgrim’s Progress” fra 1620. I denne bog nævner en karakter at spise “pompkins”, der blev stuvet og sat i tærter. Pompkins var en type squash, der var hjemmehørende i Amerika. Det var først i det 18. århundrede, at græskar begyndte at blive brugt hyppigere i tærter. Græskartærte er typisk lavet med en kombination af ingredienser, herunder græskarpuré, krydderier som kanel og ingefær, sødestoffer som sukker og melasse samt mejeriprodukter som mælk eller fløde. Når disse ingredienser kombineres, skaber de en smagsprofil, der er både sød og krydret. Smagsprofilen forstærkes af, at græskartærte typisk serveres med flødeskum eller is, som tilfører endnu mere sødme og cremethed.

Key Lime Pie

Key Lime Pie er en dessert, der typisk forbindes med Florida på grund af dens Key Lime-ingrediens. Key limes er små citrusfrugter, der er hjemmehørende i Florida og andre tropiske områder. Key Lime Pie menes at have sin oprindelse i Key West, Florida, hvor den blev skabt af portugisiske sømænd, der brugte key limes til at forhindre skørbug på lange rejser til søs!

Key Lime Pie er en lækker dessert, der har en unik smag. Tærten er lavet med key lime juice, som giver den en syrlig smag, og sødet kondenseret mælk, som gør den sød. Kombinationen af disse to smage skaber en lækker og forfriskende tærte. Der er mange variationer af Key Lime Pie, men den mest almindelige opskrift inkluderer en graham cracker skorpe, key lime fyld og flødeskum eller is topping.

Chokoladekage

Den første chokoladekage opskrift blev offentliggjort i Amerika i 1796 af Amelia Simmons i hendes kogebog “American Cookery.” Denne tidlige opskrift krævede bittersød chokolade, som var en ny ingrediens på det tidspunkt. Chokoladekage fortsatte med at udvikle sig i løbet af det næste århundrede, da kokke eksperimenterede med forskellige ingredienser og smagsstoffer.

I midten af det 19. århundrede begyndte chokoladekagen, som vi kender den, at tage form. Opskrifter på “Red Velvet” og “Devils Food” kager blev offentliggjort, og tyskerne bragte deres egen version af chokoladekage kendt som “Schokoladenkuchen.”

Mississippi Mud Pie

En teori om oprindelsen af Mississippi Mud Pie antyder, at den blev skabt af en gruppe kvinder i byen Hernando, Mississippi, i 1950’erne. Disse kvinder ledte efter en måde at bruge nogle resterende chokoladekageblandinger, og Mississippi Mud Pie blev født! En anden teori hævder, at desserten blev skabt af en bager i New Orleans i 1930’erne. Uanset dens sande oprindelse er én ting sikker: Mississippi Mud Pie er en lækkerbisken, der er blevet nydt af mange i generationer.

Bananasplit

Bananasplit er en klassisk amerikansk dessert, der består af en banan delt i to med is, chokoladesauce og forskellige toppings. Den første registrerede omtale af Bananasplit fandt sted i 1904, da en avisartikel beskrev det som “en ny ret serveret på Ligis restaurant.” Restauranten, der ligger i Latrobe, Pennsylvania, var ejet af David Strickler, en 23-årig farmaceut, der er krediteret for at have opfundet Bananasplit. Stricklers kreation blev hurtigt et hit hos både lokale og udenbys.

I 1920’erne var Bananasplit blevet en national sensation. Isbarer fra kyst til kyst serverede denne dekadente dessert, og den dukkede endda op i adskillige Hollywood-film fra den tid.

S’mores

S’mores er en amerikansk klassiker, der består af graham crackers, chokolade og skumfiduser. S’mores Ice Cream Sandwich menes at være opstået i begyndelsen af 1970’erne. Den originale opskrift, der opfordrede til graham crackers, chokoladeis og skumfiduser, blev offentliggjort i magasinet Family Circle i 1974. Det var dog først i slutningen af 1990’erne og begyndelsen af 2000’erne, at S’mores Ice Cream Sandwich begyndte at vinde popularitet. Det er i høj grad takket være gourmet isbutikker som Coolhaus og Milk Bar, der sætter deres eget spin på den klassiske dessert.

Funnel Cake

Funnel Cake er en populær amerikansk dessert, der ofte findes på karnevaler og messer. Den første registrerede omtale af udtrykket “Funnel Cake” i Amerika kommer fra det folk, der beskrives som ‘The Pennsylvania Dutch’ i det 19. århundrede. Disse tidlige kager blev lavet af en simpel dej af mel, mælk, æg og salt – ingredienser, som de fleste havde ved hånden. De blev stegt i fedt eller Crisco og drysset med sukker eller serveret med frugtkonserves.

Med tiden blev Funnel Cake forbundet med karnevaler og messer. I dag serveres de almindeligvis toppet med flormelis, selvom du også kan finde dem toppet med frugt, chokoladesauce, flødeskum eller is.

Peach Cobbler

Peach Cobbler er en typisk amerikansk dessert bestående af søde, saftige ferskner, der ligger i en sprød kageskorpe og toppet med en kugle vaniljeis. Denne lækre dessert er blevet nydt af amerikanere i århundreder og har gennemgået mange forskellige fornyelser!

Den tidligste kendte opskrift på Peach Cobbler går tilbage til 1864. Udgivet i Mrs. Rundell’s A New System of Domestic Cookery, kræver opskriften kun fire ingredienser: smør, mel, sukker og ferskner. Sådan en simpel opskrift nydes stadig af mennesker over hele verden i dag.

Sundae

Sundae er en lækker og ikonisk dessert, som nydes af mennesker over hele verden. Mens sundae har mange forskellige varianter, består den klassiske sundae normalt af is, sirup og toppings. Men hvor kommer denne dejlige godbid fra? Lad os tage et kig på sundae-historien.

Oprindelsen af sundae er lidt omstridt. Nogle siger, at den blev skabt i det 19. århundrede af is-sælgere, der ledte efter en måde at sælge mere is på om søndagen. De begyndte at tilbyde is med tilsat smag og toppings, og de kaldte det en “sundae”. Andre historier hævder, at sundae faktisk blev skabt i New England i begyndelsen af det 20. århundrede. Den mest populære historie er, at en mand ved navn George Owens skabte den første sundae i 1904 i Iroquois, New York.

Milkshakes

Milkshakes er en klassisk amerikansk drik, der kombinerer mælk, is og smagsstoffer. Den første registrerede forekomst af milkshaken går tilbage til 1885, da en opfinder ved navn James Mayhill skabte en maskine, der kunne blande mælk, is og smagsstoffer sammen for at skabe en skummende drink. Denne tidlige version af milkshaken blev markedsført som en sundhedstonic og siges at være særlig gavnlig for dem, der lider af fordøjelsesbesvær.

Milkshakes vandt popularitet i begyndelsen af det 20. århundrede, blandt andet takket være dens tilknytning til berømtheder og filmstjerner. Mange kendte skuespillere fra tiden var kendt for at nyde milkshakes, og det var med til at øge dens offentlige profil. Det var dog først efter Anden Verdenskrig, at milkshaken for alvor begyndte at tage fart i popularitet.

Hos Kastbergs har vi selv lavet disse tre eksempler på milkshakes med is:

Der er mange lækre amerikanske desserter med interessante historier! Blandt andet fordi USA indeholder så mange forskellige kulturer og madkulturer, hvilket er med til at gøre det amerikanske køkken vildt spændende og mangfoldigt. Næste gang du nyder en af ​​disse søde sager, så husk dens rejse fra ydmyg begyndelse til at blive allemandsfavorit! Du kan finde flere desserter med is her.